A hármas fogat

2019.02.04 17:15

Olaszi Judit lánynevén Horváth, de felvette a férje nevét, ami akkor nem volt könnyű, de Judit nem engedett. Ma negyvenöt éves, az önkormányzatnál, a polgármester titkárnője, szőke hajú, zöld szemű, közép termetű teltkarcsú asszony. Világéletében jókedélyű, sokat nevető, ugyanakkor rendkívül határozott, karakán nő. Otthon is és a csajok között is ő hordja a nadrágot, sőt néha még a hivatalban is! Most, hogy a gyerekek kirepültek, most érzi, hogy valamit változtatnia kellene az életén. Titokban eddig is festegetett, de még nem merte megmutatni senkinek. Most úgy érzi itt lenne az ideje, hogy csak a festésnek éljen.  A megyeszékhelyen él a férjével. Egy ikerpár anyja, akik már élik a saját életüket a fővárosban. Az ikrek: Tamás és Rebeka. Tamás zongorázik, Rebi egy rock bandában énekel.

Judit férje Tibor ötvenéves és szintén a közeli nagyváros multinacionális vállalatánál dolgozik, két műszakban meós. Juditnál egy fejjel magasabb, de vékony férfi, fekete haja és barna szeme van. Imádja a családját a gyerekeket és Juditot, nagyon békeszerető és igazán nem bánja, ha Judit megmondja neki merre van az előre. Örül neki, hogy Judit csak festeni akar, ő az asszony legnagyobb rajongója. Tibor valaha arról álmodott, hogy ő nyeri majd meg egyszer a Kék szalag vitorlás versenyt. Gyerekként sok időt töltött a Balatonnál, ahol nagyapja a helyi kórház főorvosa volt. Volt neki vitorlás hajója is a Fecske. Tibor akkor szerette meg a vitorlázást, de azóta nem volt alkalma hódolni ennek a szenvedélyének, mert építkeztek, meg a gyerekek is ott voltak….

Juditnak két barátnője van, az egyik Somos Ágica, a 35 éves vékony, magas, hullámos feketehajú, barna szemű zene tanárnő, aki a helyi zeneiskola oszlopos tagja. Se férje se gyereke. Nagyon szeretne már családot, de úgy tűnik a sors ettől megfosztja.  Egyedül él egy emeleti lakásban, és nagyon nem tudja mit kezdjen az életével. Ő is változtatni akar, de nem találja azt, ami igazán érdekelné. Szereti a ruhákat, a szépséget Avon tanácsadó is. Teljesen bele van szerelmesedve az avon dolgokba. Kicsit szeles, kicsit kajla, de alapvetően jóindulatú, kedves nő. Ágicának csak apja van, aki egy idősek otthonában él. Anyja meghalt.

A másik barátnő Fekete Gézáné Piroska, ötvenhárom éves, a helyi önkiszolgálóban pénztáros. Piroska festett vöröshajú, kékszemű ugyancsak teltkarcsú asszony, akinek három lánya van. Már ők is kirepültek. Piroska nem lázadozik az élete ellen, ő úgy vallja a család az első. Meg is tesz ennek érdekében mindent. A találkozókról is mindig elkésik mert valami halaszthatatlan dolga akadt, mint pl. a befőzés.  A férje a közeli nagyváros multinacionális gyárában, raktárvezetőként dolgozik. A férj Géza, 55 éves, pont olyan magas, mint Piroska, világosbarna hajú, barna szemű, enyhén pocakos, ötven éves férfi. Valamikor állatorvosnak készült, tart is otthon állatokat, lovat, kutyát, macskát és ért is hozzájuk. A fél város hozzá viszi a beteg állatot.

Piroska három lánya: Piroska, Gabriella és a legkisebb, aki annyi idős, mint Judit ikrei Lujza! A lányok, hárman egymás után jöttek szépen sorba. Piroska a legidősebb, már férjnél van, ő adta az első unokát is nekik, a kis Rékát. Itt laknak ők is, alig kétutcányira tőlük, de Piroskának soha eszébe sem jutna ugráltatni a lányát, aki varrónő. Gyönyörűen varr és annyi a kuncsaftja, hogy alig győzi. A középső lány Gabriella, aki az ELTE Bölcsészkarán diplomázott, majd forgatókönyv író iskolát végzett. Most próbálgatja a szárnyait. Úgy tűnik a most írt darabját, ami a hangzatos Kockafejek címet kapta - és a számítógép előtt ücsörgő tinik életét boncolgatja - elfogadja egy színház. Hogy melyik azt még nem árulta el, babonás. Majd, ha elfogadják, és biztosan színpadra kerül, na, majd akkor! Akkor elárulja. Amikor erről Lujza tudomást szerzett addig nyaggatta a nővérét, amíg az bele nem egyezett, hogy megkérdezi tervezhetné-e Lujzi a jelmezeket és a díszletet. Már neki is látott, ha lehetőséget kap, ne menjen üres kézzel a meghallgatásra.

Piroska anyja, a szomszéd faluban él egyedül. Segítségre szorul, amióta a férje Piroska apja meghalt, nincs férfi a háznál…

 

A pasi Áron. Dr. Gémes Áron, 43 éves állatorvos. Magas, szélesvállú, kékszemű, szemüveges. Kedves, de tartózkodó férfi. Szívesen segít ott, ahol tud, még tábort is szervez a gyerekeknek, ahol arra tanítja őket, hogyan kell felelőséggel nevelni az állatokat. Később kiderül, hogy özvegy, a felesége és a fia autóbaleset áldozata lett. Fia Gabus tíz évesen halt bele egy kullancscsípésbe, másnak a felesége, Anna a vonat elé lépett. Nem bírt megbirkózni a gyermeke halálával. Áron volt felesége Anna, Emmuci harmadik lánya volt. Áron most költözik be a városba és állatorvos! Géza először féltékeny lesz, hogy majd hozzá viszik az állatokat, de a végén összebarátkoznak, mert Géza tudja, hogy belőle a kora miatt már sosem lesz állatorvos. A végén együtt nyitnak egy állatkórházat. És amikor Ágicával összejönnek vesz egy hajót, aminek Tibor lesz a kapitánya, és egy év múlva titokban benevezi a Kék Szalagra. Áron és Ágica eladja a nő lakását, ebből vesznek hajót.

 

Ágica bolondul Áronért, de persze ezt nem mondja el neki, csak a barátnőinek, akik mindent megtesznek, hogy Ágicát összehozzák vele. De Áron mintha nem csak a víztől félne, akkor fordul a kocka, amikor Ágicára ráhajt egy özvegy férfi, aki ugyan Budapesten él, de most vett itt a tóparton egy nyaralót. Hosek Simon különösebben nem jóképű, de nagyon kedves, később kiderül, hogy csak azért vannak egymással, hogy ne legyenek annyira egyedül. Az ELTE filólógia professzora, kissé elvont, de szerethető.

 

Szebeni Imréné, Emma 55 éves. Középmagas nem mutatós, teljesen átlagos nő, ápolónőnek tanult aztán le is érettségizett, majd három évet dolgozott egy kórházban. Se nem sovány, se nem kövér, barna szeme és a gyűrűs barna haja miatt rí csak ki a tömegből. Nem szeretett a középpontba lenni, nem szeretett szerepelni. Aztán huszonhárom évesen férjhez ment és jött is mindjárt az első baba Gábor, aki még hároméves sem volt, máris kistestvért kapott Katicát, és végül, amikor Katica hároméves lett megérkezett Marci is. Ma mind a hárman külföldön élnek, alig találkozik velük. Gábor jó nevű orvos Németországban, felesége Kathrin szintén német. A lánya, Katica tanár Angliában, férje Alex anyai ágon magyar, és egészen jól beszéli a nyelvet. Marci vendéglős Spanyolországban és Zsuzska a felsége, aki szintén magyar. Együtt dolgoznak a vendéglőben.

 

Kádár Jánosné, Emmuci, Kőszegen él, a történet évében lesz éppen 80 éves. Huszonhét évvel idősebb Emmánál. Alacsony, erős csontozatú, kicsit dundi asszony. Valaha fekete haja ma már mákosan ősz, kerek arcában mélyen ülő barna szeme kíváncsian tekintett a világba. Férje két éve meghalt, három lánya született, Jolánka, Erzsébet és Anna. Jolánka Budapesten, Erzsébet Tárnokon él, Anna gyógyszerésznek tanult Budapesten. Ott ismerkedett meg Áronnal, hozzáment a fiúk Gabus, tíz évesen kullancscsípésben meghalt. Anna nem tudott ebbe beletörődni és a vonat elé ugrott. Ő is meghalt.

 

© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode