RólAM

 

Orbán Erika vagyok. Egy Somogy megyei kisvárosban Tabon születtem (1964.) és ott is élek. Ebben a városban végeztem általános iskolai, majd középiskolai tanulmányaimat is. A középiskola után nem volt lehetőségem egyetemre menni, így könyvtárosi diplomámat csak 2003-ban szereztem meg a Kaposvári egyetemen. 

Illetve elvégeztem a Torontói Egyetem angol tanári kurzusát, és egy ösztöndíjnak köszönhetően tanulhattam az Oxfordi Egyetemen is. Ma irodalmi munkásságom mellett a helyi középiskolában tanítok angol nyelvet, illetve a város szakmai vezetőjeként különböző programok, rendezvények szervezéséért felelek.

Az irodalom, az írás mindig is vonzott, ezért az Európai Levelező Oktatás keretein belül elvégeztem egy újságíró képzést. Kezdetben a helyi újságnak dolgoztam, majd egy megyei havi magazin riportereként szereztem értékes tapasztalatokat. Később a főváros neves női magazinjainál gyarapítottam tudásom.

Végül az élet úgy hozta, hogy megalapítottam az Alkotónők Kulturális Egyesületet, melynek berkein belül működik saját magazinom az Alkotónők. A magazin nem titkolt célja, hogy példát mutassunk a sikerre, tudatosítani kívánjuk a nőkkel, - dolgozzanak az élet bármely területén -, hogy a siker mindenkinek osztályrésze, „csak” tenni kell érte. A fentieknek köszönhetően időről-időre a városi televízió is számít munkáimra.

Egyesületemen belül működik még az SK. Színkör, mely jelenleg tizenhét tagot számlál, s mely azokat a darabokat adja elő, melyeket én írtam. Jelenlegi repertoárunk nyolc színdarabból áll. A színkör célja, hogy szórakoztassa az embereket és egy-egy társadalmi probléma bemutatásával, kifigurázásával ráébressze a közösséget magára a problémára és esetleg utat mutasson annak megoldására.

Az egyesület alá tartozik még az Alkotónők Klubja, melynek célja, hogy elősegítse a nők egészséges, aktív, sikeres önmegvalósítását, igényes kulturális, szabadidős tevékenységét, közös programok, előadások, találkozók szervezésével segítséget nyújtson a nők minőségi életfeltételeinek, sikeres életmódjának megteremtéséhez, kapcsolatrendszerének kiépítéséhez.  

A fentiek mellett hét könyv is áll már a hátam mögött, melyek mind emberi sorsokról szólnak. Az olvasók elmerülhetnek más emberek életében, sorsában, gondjaiban, miközben egy kis időre a sajátjukról megfeledkezhetnek. Talán meg is találják a saját problémáikra a megoldást a könyvben, hiszen lehet, hogy az egyik karakter olyan megoldást tud nyújtani, ami az olvasónak eszébe sem jutott addig.

Az írás kicsi kora óta életem része, minden bánatomat, örömömet belerejtettem azokba a művekbe, amelyek kikerültek, kikerülnek a kezem alól. Szerencsés embernek mondhatom magam, mert családom mindig támogatott ebben a szenvedélyemben, s egyben ők az első, és legszigorúbb kritikusaim is.

A kép

Teó azaz Boros Teodóra a huszonegyedik századi fiatal lány, egy garázsvásáron ráakad egy régi képre, ami őt ábrázolja… azaz mégsem! Csak valakit, aki nagyon hasonlít rá. Teó haza viszi a képet, ami aztán valamiért nem hagyja nyugodni. Egy nap leveszi a kép hátulját, ahol talál egy nevet és egy évszámot; Sasvári Lídia 1888.

Innentől kétszálon fut a cselekmény, megismerkedhetünk a tizenkilencedik században élt Sasvári Lídia életével és mellette párhuzamosan nyomon követhetjük Teo életét is. A két nő sorsa összefonódik, áthidal városokat és országokat. Teó mindenhol Lídia nyomában jár és egyre jobban izgatja, hogy mi a kapcsolat közte és Lídia között.

A két nővel bejárjuk Magyarországot, Franciaországot és Amerikát is. Amerikát, ahol Teó végre megleli a választ, ami olyan döbbenetes, hogy először el sem akarja hinni.

Falunap - avagy szex és vidék

Egy kis falu, mely bárhol lehet a világon, ahol az emberek ugyanúgy küzdenek boldogsággal, szeretettel, megcsalással és ifjúkori botlásokkal. Ahol a mindennapokat átszövi a pletyka és ahol a múlt árnyai kísértenek. 

Lajos atya, az öreg pap, meg tud birkózni ifjúkori botlásával? És vajon megbirkózik-e egy olyan halállal, melyről azt sem tudta, hogy létezik? Hova tűnt Vilmos pénze? Vagy talán el sem tűnt? Mit keres az adóhivatal a faluban? 

Igaza van Manci mamának, vagy csak pletykál? Valójában ki szeret a polgármester lánya?

 

HANNA

Egy gyönyörű fiatal nő, Hanna egy nap rádöbben, hogy a legjobb barátnője elárulta. Egy másik gyönyörű, fiatal nő, Eszter az áruló, akit valaki szintén elárult. Szerelem, cselszövés, országhatárokon átívelő cselekménysor, s egy döbbenetes utazás… 

A könyv kapcsolatainkat, döntéseinket tükrözi. Egy fiatal nő harcát a szerelemmel, a szerelemért, az elengedés fájdalmát, majd hosszú évek múlva a megtalálás keserédes döbbenetét, a felmerült kérdést; valóban ez a férfi kell nekem?!


Hármas fogat

Az első könyvben megismerhetünk három nőt, akik évek óta barátnők, hetente összejárnak, meg-és kibeszélik egymás gondjait. Kényelmes életüket bolygatja meg két férfi érkezése, akik mind hármójuk életében okoz valamilyen változást. A férfiak elindítanak egy változást magában a faluban is, ahol akaratlanul ugyan, de felkeverik az állóvizet.

A második könyv lapjain a három barátnő élete szépen lassan összefonódik egy negyedikkel, majd egy ötödikkel is.  A sors rendeli őket egymás mellé, hogy egymás problémáira megoldást találjanak. Amíg megharcolnak életük, s egymás kisebb nagyobb gondjaival, az is kiderül, hogy mennyit ér a köztük lévő barátság, s az is, hogy ha nagyon akarják, akkor tudnak változtatni a sorsukon.

Bonyodalmak

Egy nő utazása Budapesttől Szamarkandig, a nyugalomtól az őrületig, a haragtól a megbocsátásig, a gyötrő kérdésektől - hogy mennyit ér a testvéri szeretet, hogy mit bír ki egy barátság - egészen odáig, hogy szembesül élete nagy tévedéseivel, miközben az is kiderül, kire számíthat, akkor, amikor élete fenekestől felfordul.

Egyigazán izgalam, határokon átívelő szerelem és barátság története.

CARPE DIEM

Amikor a rémálmok nem hagynak nyugodni. Amikor rádöbbensz, hogy ez a nö nem te vagy, amikor szembesülsz azzal, hogy jól felépített életed titkokat rejt. A küzdelem önmagaddal, az élettel, amit most élsz, s a vággyal, hogy a régi életed, újra a tiéd legyen. 

Amikor a múltból feléd nyúló kezek fojtogatnak, s te félsz megfogni bármelyiket is... Pedig a titok nyitja ott van, azokban a kezekben, abban a valahai életben. Amikor izzadtan, csapzottan, dübörgö szívvel ébredsz, s egy pillanatig nem tudod, hol vagy a XXI. vagy a XI. században? 

Akkor jön el az ideje annak, hogy sorsod a kezedbe vedd, s a múltad a jelened legyen.

© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode