Mr. és Mrs. Bridge

2015.12.24 07:49

A filmet véletlenül láttam, és már az első kockái lehengerlő hatással voltak rám. Úgy tudta érzékeltetni az amerikai középosztály kisszerűségét, hogy szinte a bőrömön éreztem az érzéketlen férj nyomasztó jelenlétét.


A történet egy végtelenül egyszerű, szürke, hétköznapi, néha tragikus elemekkel tűzdelt történet, témája a család, illetve a házasság válsága. A romantikus filmdráma, mely az 1930-as és 40-es évek alatt egy amerikai kisvárosban játszódik, főhőse a Bridge család. Ez idő tájt Amerikában a férfiak üzletelnek, jogászkodnak, cégük van, titkárnőjüket vizslatják és a klubban eszmecserét folytatnak arról, hogy "mi, rendes férjek gondoskodunk a feleségeinkről". Mr. és Mr. Bridge azaz (Walter Paul Newman) és India (Joanna Woodward) békés jólétben neveli két lányát és fiát - életük első ránézésre olyan, mintha a megtestesült amerikai álom. A valóságban azonban Walter ridegsége és konzervatív apai szigora lassan megmérgezi az egész családot. Az idő múlásával és a gyerekek felnőtté válásával egyre komolyabb feszültségek támadnak a gyerekek és szüleik között, és végül a szeretetet és melegséget árasztó India is elhidegül férjétől.

Paul Newman-t, zseniális egyszerűséggel és eszköztelenül alakítja a rezignált, cinikus és velejéig érzéketlen apa- és férjfigurát. A feleséget a nem kevésbé tehetséges Joanna Woodward játssza, aki a filmben, krónikus boldogtalanságban, meg nem értettségben szenved. Neveltetéséből eredően alázatosan tűr, és ezt az önalárendelést megpróbálja gyermekeibe is beleplántálni. De a lányok lázadnak, elhagyják férjeiket, elegük van a férjük általi szexuális kizsákmányolásból, és merik vállalni a fény városát, Párizst, ahol nem jogászokkal, hanem festőkkel valósítják meg álmaikat. Douglas, a fiú, apja nyomdokaiba lép, és amikor a hadseregből leszerel, olyanná válik, mint apja. A választás rejtett üzenete, hogy a deformálódott, szétesett, használhatatlan amerikai családmodell még fennmarad.

James Ivory 1990-ben készítette el a Mr. és Mrs. Bridge című filmjét, a hihetetlenül érzékeny, szinte pszichológusi vénával rendelkező rendező, forgatókönyvét Tony Pierce-Roberts ihlette vászonra.

© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode